Utomhusbelysning förr och nu

Går man tillbaka väldigt långt bak i tiden så var den enda ljuskällan eld. Under sent 1800 tal kom sedan fotogenlampan och inte sent därefter uppfanns glödlampan. Under tidigt 1900 tal var det en lyx för dem som hade glödlampor. Själva armaturerna för utomhusbelysning började komma senare på 20- och 30 talet.

Olika stilar på armaturer

När det kommer till inredning finns det givetvis mycket stilar och modeller att välja mellan. Äldre armaturer hade ofta unika utseenden. Dem som bodde i finare hem hade till exempel trearmade ljuskronor med lampor av mässing eller järn i fornnordisk stil. Det fanns en hel del olika stilar som både gick in och ur mode.

Dagens moderna utomhusbelysning

Du hittar utomhusbelysning på nätet hur smidigt som helst idag. Utvecklingen har gått framåt och fokuset ligger mycket på att spara energi och vara snäll mot miljön. Idag använder i princip alla hushåll LED-lampor eller solcellslampor. Det finns även armaturer som är anpassade att sätta i blomrabatten för att ge ett hemtrevligt utseende.

Glöm inte att det kan det vara värt att tänka på några saker när du ska välja utomhusbelysning. Hur ser omgivningen ut? Vart ska du placera den så att ljuset blir perfekt? Det är också viktigt att inte glömma att ta hjälp av en elektriker för att dra kablar.