Smink från förr till idag

I många tusen år har sminket varit en del av människans dekorativa ådra. Det började för längesen krigare eller jagare målade sig med blod och aska. Under alla tider har både män och kvinnor använt sig av smink. Dels som skydd och givetvis för att framhäva skönheten.

Historiskt smink

Koppar, bly, lera och kol, var några av de olika material som egyptier använde sig av för mer än 10 000 år sedan för att göra smink. Trodde då att smink skyddade mot både insekter och ögoninfektioner. Även vissa tidsepoker tror man att sminket var mer för ett medicinskt syfte, framförallt för hudåkommor.

Nutida experiment inom makeup

I nutid ligger fokus på naturlig kosmetika med naturliga ingredienser, bland annat örter och vegetabiliska oljor. Samtidigt som alla vill undvika konserveringsmedel och syntetiska ämnen börjar många människor trycka i sig injektioner av till exempel botox och hyaluronsyra.

Sminkningen idag har kommit av experimenterande, mixtrande och jämförelser mellan olika tidsepoker. Allt utvecklar och ändrar sig hela tiden och ibland blir det till det bättre. Men när vi tittar tillbaka så minns vi en del mindre lyckade experimentella perioder.

Köp det du behöver för ditt egna behov på nätet, där har du alltid det största utbudet och hittar precis det du letar efter.