Födelsedagsfirande förr och nu

Att fira födelsedagar sträcker sig tillbaka till urminnes tider. Sättet vi gjort detta på har vi dock förändrat med tidens gång. Vi har gått från att inte minnas vilket datum vi är födda på, till att ha datumet listat på sociala medier.

Att fira någons födelsedag kan vara så lätt att du visar personen i fråga att du minns dem och vill hylla dem. Baka en tårta, beställ något online inför den stora dagen eller skriv ett grattis-kort. Personen som mottar din gratulation kommer garanterat uppskatta det.

Dåtidens firande

Institutet för språk och folkminnen skriver om hur olika regioner haft olika åsikter om hur man firar sin födelsedag. Under en tid var det exempelvis dopdagen som skulle firas istället för födelsedagen. De berättar även om hur det var innan kyrkbokföringen när det var vanligt att inte veta vilken dag man var född på.

Modernt firande

Till skillnad från hur det var förut är det idag istället ovanligt att inte fira sin födelsedag. Idag är vårt firande personligt och var och en har sina traditioner. Kanske bjuder du in till kalas eller firar din dag genom att ta ledigt och unna dig egentid. Oavsett vad det är har du säkert något speciellt som dyker upp i tankarna när du tänker på din födelsedag.