Flygets historia i Sverige

Det är oerhört spännande och intressant att titta tillbaka på flygets historia i Sverige. Det har hänt mycket och det vi ser idag skulle vara intressant om de som banade väg för flyget i Sverige fick uppleva. Med denna artikel så får det bli en tillbakablick på hur det har sett ut och hur det ser ut idag.

Flyget från början

Den första bemannade flygningen gjordes 1806, närmare bestämt den 7 september så var det en herre vid namn Étienne-Gaspard Robert som gjorde en oerhört kort uppstigning med luftballong i Humlegården, Stockholm. Vi hoppar fram till 1909 då den första motorflygningen görs över Ladugårdsgärde i Stockholm. Det var fransmannen Georges Legagneux som genomför denna flygning. 1910 så får den förste svensk flygcertifikat och det var Carl Cederström som utbildat sig i Frankrike. Åren som kommer så händer det mycket inom flyghistoria.

Utvecklingen i Sverige

1944 så öppnades den första permanenta linjen för inrikesflyg i Sverige med följande orter: Luleå-Sundsvall-Stockholm-Göteborg-Malmö. 1954 så startar SAS flyglinjen mellan Köpenhamn och Los Angeles. 1957 så öppnas sträckan mellan Köpenhamn, Anchorage och Tokyo en flygresa på 29 timmar. 1962 så invig Arlanda som flygplats och all utrikesflyg flyttas från Bromma till Arlanda. Hur det ser ut idag har nog de flesta koll på. Det finns flygplatser på många orter i vårt avlånga land.

Utvecklingen av flyget

Utvecklingen av flyget pågår ständigt och idag så kan du flyga till Bangkok på ungefär 13 timmar. Du bokar dina biljetter via nätet. Mycket har förenklats för oss resenärer då det gäller att boka flygresor. Vi kan idag sitta hemma och titta på flygtider och bestämma vilka avgångar som passar oss bäst. Priset på en flygresa till exempelvis Bangkok kan ligga på mellan 4.000 kr – 11.000 kr beroende på när man reser på året.