Börja plugga historia

Om du är intresserad av historia och vill ta nästa steg kan du fundera om du ska börja studera. Tänk att faktiskt få jobba med det man älskar? Att ta tag i det hela kan vara svårt när det är ett så pass stort beslut, men genom att läsa på och bena ut hur det faktiskt fungerar kan förhoppningsvis göra att du tar tag i saken. Är du redan student? Kolla då efter kurslitteratur du behöver online.

Utbildningar

Om du vill studera historia kan du antingen välja att läsa fristående kurser eller ett program. Många studenter har historia som grund för att sedan gå vidare till andra ämnen medan vissa har det som huvudämne i sin kandidat eller magisterutbildning. Vissa studerar också vidare på forskar- och doktornivå. Har du ett intresse för att också lära ut kanske lärarutbildningen är något för dig? Då olika universitet och högskolor erbjuder olika typer av kurser kan det vara bra att surfa runt och se vad som skulle kunna passa dig. Vill du gå ett program, enstaka kurser, på plats eller är du ute efter en distansutbildning?

Vad jobbar man med?

Historia är ett fascinerande ämne som förutom att berätta hur det varit också gör att man kan sia om möjliga framtidsvägar. Du kommer som student inom historia lära dig att värdera tolkningar av det förflutna och stor mängd information. Många som studerat historia kan sedan arbeta inom skola, arkiv, muséer eller offentlig förvaltning. Man har dock med sig mycket från det man studerar så man kan hamna lite varstans.

Hur söker man?

När du bestämt dig för vilka kurser eller program du är intresserad av brukar det stå instruktioner för hur man söker. På antagning.se gör du oftast anmälan. Se till att du har några olika utbildningar du vill gå eftersom chansen då ökar att du kommer in på något utav dem. Det spelar också roll i vilken ordning du sätter på utbildningarna då de tar hänsyn till detta. Alltså ska du sätta den utbildning du helst vill gå överst, den andra under och så vidare.